Cel mai bun Smart TV 2020

A alege cel mai bun Smart TV e desigur o realizare imposibila, insa ce ne propunem in acest articol e sa va convingem de cel mai echilibrat Smart TV, un televizor smart cu cel mai bun raport calitate/pret. Am decis ca acel televizor e Sony Bravia 55XG8096.

Poate parea o alegere neasteptata in contextul in care Samsung domina piata televizoarelor de 10 ani consecutiv, iar in 2016 si-a crescut marja la 21.6%. Sony au ramas singura firma japoneza din top 5, iar pentru asta au fost nevoiti sa produca calitate. Ce ofera ceilalti producatori?

Samsung Smart TV

cel mai bun smart tv SamsungAproape toatele televizoarele noi produse de Samsung sunt Smart, incepand de la modelele din seria 5500. Pachetul vine cu interfata lor smart hub (bazata pe sistemul de operare Tizen), un browser web si o gama larga de aplicatii. Platforma e relativ usor de folosit, insa functiile de smart tv cer o tastatura. Samsung mai ofera in gamele lor scumpe si telecomenzi cu track pad similar celui din laptopuri.

LG Smart TV

cel mai bun smart tv LGIn 2014 cei de la LG si-au lansat noua gama de televizoare smart cu tehnologie webOS, pana atunci intalnita doar pe telefoane mobile. Inainte de asta interfata LG era una greoaie, insa webOS a introdus o bara de meniu rapida si posibilitatea adaugarii de noi servicii doar tragandu-le in ea in ordinea dorita.

Si LG ofera doua tipuri de telecomenzi pentru Smart TV, una standard si una cu cursor, care permite efectuarea unui click pe elementele care ne intereseaza. Insa e gratuit inclusa doar pe modelele mai scumpe, iar unele televizoare LG nici macar nu o suporta.

Panasonic Smart TV

cel mai bun smart tv PanasonicPartea de Smart TV a Panasonic s-a dezvoltat mai greu fata de restul producatorilor, insa recent au devenit si ei competitivi in acest domeniu. Atractia televizoarelor smart Panasonic e reprezentata de posibilitatea personalizarii complete a interfetei cu aplicatii, scurtaturi si chiar diverse decoratiuni.

Ofera o aplicatie gratuita de Swipe & Share prin care se pot partaja poze si filme intre smartphone si televizor. Mai are si serviciul TV Anywhere, care permite stocarea continutului pe smartphone sau tableta pentru a putea fi vizualizat cand suntem departe de televizor.

Modelele noi de la Panasonic sunt dotate cu Firefox OS, bazat de browserul cu acelasi nume cunoscut pentru stabilitatea sa.

Sony Bravia 55XG8096 | Cel mai bun Smart TV

4K Ultra HDUn aspect important al acestui smart tv, si un deal breaker pentru multa lume, suntem siguri, e faptul ca Sony Bravia 55XG8096 e „doar” un televizor 4K intr-o lume tot mai invadata de televizoare cu capabilitati 8K. Daca nu stiti ce inseamna 8K nici nu ii veti simti lipsa, cel putin nu pe ecranul profesional al Sony 55XG8096. Continutul 8K disponibil e inca redus si asa va si ramane inca cativa ani, dar daca vreti neaparat un televizor smart 8K va puteti indrepta atentia spre modelul 75ZH8, care suporta o rezolutie de 7680×4320 dar costa si ceva mai mult.

Smart TV elegant

smart tv elegantSony Bravia 55XG8096 se prezinta cu o constructie ultra slim minimalista cu o rama extrem de subtire, lasand loc doar pentru un mic logo Bravia in coltul stanga-sus. Piciorul suplu completeaza liniile elegante ale acestui televizor smart.

Ecranul extrem de subtire se ingroasa spre baza pentru a include partea de conectica, care e excelenta la acest TV.
– 4 intrari HDMI, cand multe televizoare nu au nici macar 3.
– 3 mufe USB, ce pot fi folosite pentru a viziona filme de pe stick sau HDD extern, sau pentru a inregistra filme si emisiuni pe un HDD extern prin TV tunerul incorporat.
– Chromecast built-in, permite conectarea rapida a telefonului la TV.

Smart TV cu imagine clara

Sony Bravia incepe cu adevarat sa impresioneze abia cand ii analizam mai indeaproape displayul, cel mai important aspect care suplimenteaza lipsa functionalitatii 4K.

Sistemul X-Reality Pro e un motor de procesare a imaginii ce functioneaza folosind o baza de date impresionanta pentru recunoasterea rapida a diferitelor surse de continut, oferind rezultate mai apropiate de realitate cand vine vorba de contrast, culoare, detalii si reproducerea miscarilor. Acest sistem elimina necesitatea reglajelor manuale de imagine, oferind un sistem automat inteligent de autoreglaj. Daca totusi nu sunteti multumiti de culori, Sony Bravia ofera si reglaje manuale, unde puteti incerca urmatoarea calibrare:

O problema presanta pentru toate televizoarele smart mari o reprezinta reproducerea imaginilor SD, de rezolutie mica. Iar la noi nu poate fi trecut cu vederea acest aspect, majoritatea posturilor TV emitand in rezolutii mici. Televizorul trebuie sa intinda si sa completeze cu informatie pentru a reda continutul SD. Acesta e un alt domeniu in care Sony Bravia se descurca excelent, reusind sa adauge detalii fara accentuarea parazitilor de imagine, mentinand in acelasi timp intensitatea culorilor chiar si pentru surse de continut foarte slabe calitativ.

Acest Smart TV 4K obtine un contrast performant utilizand reglaje de lumina locale in panoul sau LED. Sony sunt lideri in acest aspect, depasind in ultimii ani toate celelalte televizoare smart la calitatea contrastului oferit.

smart tv stabilUn alt indicativ al puterii sale de procesare e sistemul MotionFlow, care poate sustine un efect de 1000Hz prin combinarea celor 100Hz nativi cu controlul iluminarii si interpolarea cadrelor. Situatiile in care veti vrea sa folositi la maxim acest sistem sunt putine, insa arata de ce e capabil un televizor smart Sony. MotionFlow e recomandat pentru sport si alt continut video rapid, insa il puteti testa si pe filme.

Sony Bravia 55XG8096 e in acelasi timp si un Smart TV 3D, insa, la fel ca la majoritatea producatorilor, nu vine la pachet si cu ochelari 3D, pe care va trebui sa ii cumparati separat. Puteti achizitiona orice ochelari 3D activi cu standard RF, cum sunt Sony X105-RF-X1.

Partea de 3D ofera culori vibrante si luminozitate impresionanta, fiind capabila sa reproduca video blu-ray 3D HD cu maximum de detalii. Contrastul avansat al Sony Bravia iese in evidenta in producerea adancimilor spatiale din cadrele 3D, mai ales din cele intunecate.

Smart TV cu Android

android tvSony au introdus pe toate televizoarele smart noi interfata full screen Android TV de la Google. E o interfata curata si spatioasa, cu aspect ordonat. Derularea listelor se realizeaza simplu si rapid, cele mai recent folosite aplicatii ramanand disponibile pe ecran.

Netflix e in topul aplicatiilor deja existente pe aproape toate televizoarele smart, dar nu lipseste nici Amazon Prime Video si Youtube. Android TV are cea mai mare lista de aplicatii, insa daca totusi vreti o aplicatie ce nu exista pe Sony Bravia, puteti sa o distribuiti de pe smartphone, prin Google Cast.

Android TV e compatibil cu mediaplayerul Chromecast pentru o oferta chiar mai mare de servicii, si mai contine si Google Play Store, ceea ce permite descarcarea de seriale, filme, jocuri si muzica direct pe smart tv. In acest scop se poate folosi conectarea directa la internet, prin cablu, sau folosirea functiei Wi-Fi pentru descarcare wireless, ambele fiind foarte stabile.

Calitatea sunetului

Daca urmariti filme sau emisiuni cu mult dialog, calitatea sony va iesi clar in evidenta. Vocile sunt clare si expresive, evitand aparitia distorsiunilor. Insa minusurile apar pe partea de joase, unde bassul e timid din cauza constructiei slim a televizorului. Difuzoarele sunt pozitionate in partea de jos a ecranului si sunt astfel limitate.

Realitatea acestor televizoare subtiri e ca sacrifica potentialul audio pentru aspect. Insa veti descoperi ca e dificil de gasit in ziua de azi un Smart TV care sa aiba difuzoarele pozitionate in fata.

Sony Bravia ofera insa iesiri care va permit conectarea unor solutii audio externe daca sunteti mai pretentiosi cu acest aspect.

Smart TV pentru jocuri

Sony Bravia nu e un televizor dedicat gamingului, insa se descurca onorabil daca vreti sa il folositi si la asa ceva. Input lag-ul ajunge la 35ms in modul Game al televizorului, ceea ce nu va va ajuta sa dati vina pe televizor daca pierdeti vreun meci, nici macar online. Setarea Game dezactiveaza absolut toate functiile de procesare a imaginii, impunand performanta reala in timpul jocului.

Telecomanda Smart TV

telecomanda sony smart

Sony ofera doua telecomenzi, una standard si una smart. Telecomanda standard e una foarte intuitiva, dupa cum ne-a obisnuit Sony pe restul televizoarelor sale. Are butoane pozitionate logic si timpi de raspuns rapizi. In prim plan sunt butoanele de Google Play si Netflix.

Telecomanda Smart e numita One-Flick si are functie de swipe foarte utila pe interfata Android TV. Ambele telecomenzi pot fi folosite in interfata de Smart TV, e doar o chestiune de preferinte pe care o gasiti mai utila.

Cel mai bun televizor Smart?

Intre atatea televizoare smart 8K, decizia Sony de a produce un televizor Smart 4K e una curajoasa. Televizorul reuseste sa impresioneze in zona sa de pret cu ecranul mare ce produce imagini excelente fara a mai necesita reglaje suplimentare, si prin diversitatea functiilor Smart pe care le incorporeaza.

VEZI cel mai bun pret pentru Sony Bravia 55XG8096!